De bedrijfsfilosofie en ambitie van Laysan vatten wij samen in het kernwoord: waarde. Het begrip waarde is veelomvattend en kent vele betekenissen. We waarderen continu. In ons menselijk brein en in ons dagelijks doen en laten. We waarderen onszelf maar ook anderen. Sterker nog, ons leven vereist dagelijks inschatting van waarde. Denk hierbij aan vragen, zoals:

  • Wat is de euro waard?
  • Wat is de handelswaarde van mijn huis bij verkoop?
  • Schat mijn baas mij wel op de juiste waarde in?
  • Wat dragen wij als mens en volk bij aan culturele waarde?
  • Wat is gezondheid mij waard?

Laysan richt zich primair op het begrip waarde binnen de bouweconomie. Waarde kent dan twee aspecten: het kostenaspect en het opbrengstenaspect. Onderstaande omschrijving van het begrip waarde geeft de betekenis hiervan perfect weer:

“Waarde is een, meestal in geld uitgedrukte economische betekenis, die aan een lichamelijke of onlichamelijke zaak wordt toegekend. De waarde van een zaak is geen vast gegeven. Zij kan variëren al naar gelang de gezichtshoek waaronder men haar economische betekenis meet of de gehanteerde maatstaf die daarbij wordt aangelegd en zodoende de kosten (lasten) of opbrengsten (baten) van de zaak kunnen duiden”.

De Engelse vertaling voor waarde is ‘value’. Laysan is ervan overtuigd dat vastgoed in de (nabije) toekomst wordt ingeschat op basis van waarderen (Fair Value) in plaats van taxeren. Hierdoor krijgt het begrip waarde de door ons bedoelde diepere betekenis. Binnen de bouweconomie ziet Laysan nog vele uitdagingen rondom duurzaamheid en Fair Value.

We hebben de ambitie om nieuwe inzichten in de bouweconomie te ontplooien en ontwikkelen. Wat ons betreft is het tijdperk van eigentijdse financiële instrumenten binnen hernieuwde vastgoedambities aangebroken.

De crisis heeft vanaf 2008 diepe wonden geslagen in het gangbare en onaantastbaar geachte financieel-economische systeem. Dit geeft ons een extra stimulans om gemotiveerd en enthousiast aan de slag te gaan. Laysan wil haar ambitieuze plannen in samenwerking met partners binnen het werkgebied van de plan- en vastgoedeconomie verwezenlijken.

Waarde wordt ook binnen de aanbestedingsreglementen (ARW 2012) gerespecteerd. De aanbestedingsvorm ‘economisch meest voordelige inschrijving’ (EMVI) groeit in de toepassing hiervan. Wij ervaren steeds vaker dat bij aanbestedingen het eenvoudige gunningcriterium ‘laagste prijs’ nagenoeg niet meer wordt toegepast. Meer en meer gaan we projecten ‘gunnen op waarde’.