Steeds meer gemeenten hebben in hun woonvisie een paragraaf over het collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) opgenomen. CPO-projecten zijn inmiddels meer regel dan uitzondering.

CPO voor kleine en (middel)grote gemeenten

Kleine gemeenten zien CPO als een ideaal instrument om starters en senioren een serieuze kans te bieden op passende woonruimte in hun eigen gemeente. (Middel)grote gemeenten zien in CPO een kansrijke strategie om de leefbaarheid, de differentiatie en de toekomstwaarden van wijken te versterken. Tegelijk willen ze gehoor geven aan de roep van de mondige burger om meer zeggenschap en keuzevrijheid.

Er is sprake van CPO als een groep particulieren (georganiseerd in een vereniging of stichting) een bouwlocatie verwerft en gezamenlijk in eigen beheer met zelf gekozen partners zonder winstoogmerk een (woning)bouwproject ontwikkelt en realiseert.

Rijksoverheid stimuleert CPO

Sinds het eind van de jaren negentig is er in de politiek hernieuwde aandacht voor het particulier opdrachtgeverschap. Naast de traditionele zelfbouw, waarbij een particulier een bouwkavel verwerft en een eigen woning laat bouwen, stimuleert het Rijk sindsdien ook actief het collectief particulier opdrachtgeverschap. 

Deskundig CPO-advies door Laysan

Laysan heeft inmiddels ervaring opgedaan met het CPO-proces bij de uitvoering van diverse projecten.

Achtergrond van CPO

Na de Tweede Wereldoorlog is de bouw van woningen in ons land decennia lang centraal door het Rijk aangestuurd. Door de grote woningnood en de snelle bevolkingsgroei schakelde het Rijk de woningcorporaties in om jaarlijks grote hoeveelheden woningen te bouwen. Later kregen ook projectontwikkelaars en bouwbedrijven voet aan de grond. Burgers waren niet of nauwelijks bij de totstandkoming van hun eigen woningen betrokken.